Vesti
...
Dan blizanaca: kako blizanci osvajaju svet nauke?

Zadovoljstvo nam je da vas obavestimo da će ovogodišnji Dan blizanaca biti održan 25. i 26. juna.
Agendu događaja možete pogledati na ovom linku.

18.06.2021.

...
Nagrada za naučni i stručni rad studenata u školskoj 2020/2021 godini

Marko Milošević, student volonter u CBG-u, i Rebeka Plančak dobitnici su nagrade za naučni i stručni rad studenata u školskoj 2020/2021. godini koju dodeljuje Univerzitet u Novom Sadu. Njihov rad nosi naziv "Efekti bazičnih i mračnih crta ličnosti na ponašanje tokom COVID-19 pandemije" i pod mentorstvom je prof. dr Bojane Dinić.

1.06.2021.

...
Javni čas bihejvioralne genetike

Na ovogodišnjem javnom času, članovi našeg tima predstavili su najnovija saznanja iz oblasti ličnosti, inteligencije, agresivnosti i kliničke psihologije.

Ivona Jerković, doktorantkinja na Filozofskom fakultetu predstavila je osnove blizanačkog modela i osvrnula se na postignuća u dosadašnjoj studiji.
Selka Sadiković, istraživač-pripravnik na Filozofskom fakultetu izlagala je na temu ,,Kroskulturalna bihevioralnogenetička studija petofaktorskog modela ličnosti" u okviru koje je dala odgovore na pitanja o univerzalnosti osobina ličnosti i razlika u genskim i sredinskim uticajima na oblikovanje individualnih razlika u ličnosti u Nemačkoj, Hrvatskoj i Srbiji.
dr Ilija Milovanović, asistent na Filozofskom fakultetu, predstavio je temu ,,Genske i sredinske osnove osobina ličnosti i inteligencije" i govorio je o povezaosti inteligencije i osobina ličnosti ne samo na manifestnom nivou već i uzimajući u obzir genske i sredinske faktore.
dr Željka Nikolašević sa Medicinskog fakulteta iznela je rezultate na temu ,,Egzekutivne funkcije i inteligencija - da li postoji genska razlika" na osnovu kojih smo saznali o odnosu između različitih mera egzekutivnih funkcija i izvorima kovariranja među njima.
Milan Oljača, asistent na Filozofskom fakultetu, izlagao je na temu ,,Blizanačka studija laboratorijski indukovane agresije" i otkrio nam kako izgleda kada se blizanaci takmiče među sobom i da li genetika utiče na situaciono provociranu agresiju.
Aleksandra Milutinović, doktorantkinja na Prirodno-matematičkom fakultetu predstavila je pregled radova na temu ,,Uloga gena za moždani neurotrofni faktor (BDNF) u razvoju kliničke depresije" i na taj način predstavile studije koje su povezale ovaj važan gen i najzastupljeniji tip depresivnih poremećaja.

Za sve one koji su propustili izlaganja mogu čuti ove, ali i mnoge druge teme na predstojećem Danu Blizanaca koji će se održati 25. i 26. juna. Uskoro više informacija.

23.05.2021.

...
Projekat EKOTISAK

Projekat EKOTISAK, kojim rukovodi Centar za promociju nauke, a na kom je Centar za bihejvioralnu genetiku jedan od partnera, odobren je za sufinansiranje u okviru programa „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture“. Cilj projekta je uključenje građana u aktivnosti koje doprinose smanjenju zagađenja, kroz brigu o svom ekološkom otisku.

16.04.2021.

...
Članovi CBG-a su objavili rad "Common genetic basis of the five factor model facets and intelligence: A twin study" u časopisu Personality and Individual Differences

Članovi CBG-a su objavili rad "Common genetic basis of the five factor model facets and intelligence: A twin study" u časopisu Personality and Individual Differences. Od pet bazičnih osobina ličnosti, otvorenost ka iskustvu i neuroticizam dele genetsku i/ili sredinsku osnovu sa inteligencijom. Međutim, kada se analiziraju subdimenzije bazičnih osobina, dobija se da subdimenzije svih osobina dele genetsku i/ili sredinsku osnovu sa inteligencijom. Rezultati pokazuju da odnos inteligencije i osobina ličnosti zavisi od hijerarhijskog nivoa osobina. Od subdimenzija, sklonost ka idejama i ka doživljavanju pozitivnih emocija su pozitivno povezane s inteligencijom. Zanimljivo, urednost i skromnost su negativno povezane sa inteligencijom.

13.2.2021.

...
Protokol o saradnji izmedju CPN i CBG

Centar za promociju nauke u Beogradu i Centar za bihejvioralnu genetiku Filozofskog fakulteta u Novom Sadu potpisali su protokol o saradnji, koji reguliše budući zajednički rad u oblasti istraživanja i promocije nauke i naučnih rezultata. Istraživački proces i naučni rezultati moraju biti dostupni svim građanima i ovaj protokol je prvi korak u zajedničkim nastojanjima da otvorena nauka postane nauka za sve ljude.

09.02.2021.

...
Treći vebinar za naučnike-volontere

Završen je treći vebinar za naučnike volontere u organizaciji Centra za bihejvioralnu genetiku. Tema trećeg vebinara bila je predstavljanje metodologije i različitih fenomena koji se ispituju u okviru blizanačke studije.
Vidimo se na novom vebinaru u novoj godini.

15.12.2020.

Noć istraživača

U piku pandemije najčešće su kupovani toalet-papir, maske, rukavice... To je zbunilo algoritme veštačke inteligencije koji predviđaju ponašanja potrošača. Zbunilo je i nas, tj. pandemija nas je zbunila, uplašila, ali i učinila da budemo solidarni. Zašto zbunujemo algoritme i koji su psihološki mehanizmi u osnovi panične kupovine? Od kojih karakteristika zavisi da li ćemo gomilati zalihe?

05.12.2020.

...
Prvi vebinar za naučnike-volontere

Iskoristili smo prvi susret da se upoznamo, razmenimo istraživačka interesovanja, približimo aktivnosti Centra za bihejvioralnu genetiku i Registra blizanaca našim volonterima, kao i da čujemo kako teče proces prikupljanja podataka.

01.12.2020.

...
Kongres psihologa Srbije

Online je održan Kongres psihologa Srbije na kojem je prof dr. Snežana Smederevac učestvovala na okruglom stolu "Ljubav prema istraživanjima u doba korone", koji je vodio dr Oliver Tošković.

28.11.2020.

Dobitnica nagrade najboljim mladim istraživačima

Selka Sadiković dobila je nagradu za najboljeg mladog istraživača u društvenim naukama i tim povodom je bila gost u Razglednici na Radio-televiziji Vojvodine.

23.11.2020.

...
Prva prezentacija o epigenetici, kao rezultat saradnje između Centra za bihevioralnu genetiku i John Yay College of Criminal Justice (NY), na ABRCMS 202 studentskoj konferenciji

Maria-Lucia Delgado i Toni-Ann Bravo prezentovali su rezultate o promenama na COMT genu kod monozigotnih blizanaca na ABRCMS 202 studentskoj konferenciji: https://www.abrcms.org. Epigenetika je nova naučna oblast koja otkriva genske promene nastale pod uticajem sredinskih činilaca, kao što su životno okruženje, životni stil, navike i sl. Poster možete preuzeti ovde.

12.11.2020.

...
Nagrada za najboljeg mladog istraživača za oblast društvenih nauka

Selka Sadiković dobitnik je Nagrade za najboljeg mladog istraživača za oblast društvenih nauka za 2020. godinu. Nagradu dodeljuje Filozofski fakultet u Novom Sadu.

12.11.2020.

...
Treći dani otvorene nauke u Srbiji

Članovi Centra za bihejvioralnu genetiku učestvovali su na 3. danima otvorene nauke u Srbiji koji je održan online.
Selka Sadiković održala je prezentaciju pod nazivom "Potencijali volonterske nauke (eng. citizen science) - primer projekta dnevnog praćenja emocionalnih reakcija na pandemiju COVID-19".
Prof. dr Dejan Pajić održao je prezentaciju pod nazivom "Otvorena nauka: praksa i perspektive - prvi priručnik za otvorenu nauku u Srbiji". Priručnik za otvorenu nauku možete preuzeti ovde.
Ilija Milovanović održao je prezentaciju pod nazivom "Plan tretmana podataka: Kako "otvoriti" svoje podatke?".
Program skupa i prezentacije možete pogledati ovde: http://open.ac.rs/don2020

05-06.11.2020.

...
Odbrana master rada "Genski i sredinski činioci emocionalne regulacije i percepcije porodičnog okruženja“

Ivona Jerković, volonter Centra za bihejvioralnu genetiku, odbranila je završni master rad na temu "Genski i sredinski činioci emocionalne regulacije i percepcije porodičnog okruženja“.

Rezultati istraživanja ukazuju na interesantnu razliku izmedju očeva i majki. Naime, očevi oblikuju porodičnu atmosferu zajedničku za sve članove, a majke kreiraju uslove za razvoj individualnih i specifičnih karakteristika. Kompletan rad možete pročitati na sledećem linku.

31.10.2020.

...
Odbrana nacrta doktorske disertacije "Bihejvioralno genetičke osnove Petofaktorskog modela ličnosti".

Selka Sadiković, članica Centra za bihejvioralnu genetiku, odbranila je u utorak, 20.10. nacrt svoje doktorske disertacije pred Odsekom za psihologiju, Filozofskog fakulteta u Novom Sadu. Naziv buduće doktorske disertacije biće "Bihejvioralno genetičke osnove Petofaktorskog modela ličnosti".

20.10.2020.

...
Mladi optimistično gledaju na život posle pandemije

Selka Sadiković je za Oradio govorila o iskustvima iz istraživanja koje je Centar za bihejvioralnu genetiku sproveo tokom prvog talasa COVID-19 pandemije.

16.09.2020.

...
Istraživači CBG-a su objavili rad u prestižnom časopisu Intelligence

Egzekutivne ili izvršne funkcije se odnose na skup sposobnosti koje se nalaze na najvišem nivou u kognitivnoj hijerarhiji. One predstavljaju neku vrstu kontrolora koji upravlja radom drugih kognitivnih funkcija, pa se njihova uloga često poredi sa ulogom koju ima dirigent u orkestru.Primeri ovih funkcija su kontrola ponašanja, mentalna fleksibilnost, donošenje odluka, suđenje, rešavanje problema itd.
Rezultati ovog istraživanja pokazuju da su egzekutivne funkcije u različitom stepenu nasledne, što upućuje na zaključak da one predstavljaju specifične sposobnosti, sa specifičnom genskom osnovom. Pored toga, njih nije moguće izjednačiti sa inteligencijom jer egzekutivne funkcije i inteligenciju razlikuje uticaj specifičnih genskih faktora.

17.08.2020.

...
Istraživači CBG-a su objavili rad u uglednom časopisu Personality and Individual Differences

Rezultati ove studije predstavljaju još jedan u nizu dokaza da je genska osnova osobina ličnosti nezavisna od kulture. Razlike u životnom stilu i svakodnevnoj rutini između ljudi u Nemačkoj, Hrvatskoj i Srbiji imaju vrlo ograničen uticaj na način na koji su osobine ličnosti međusobno povezane. Međutim, način na koji geni i okruženje utiču na oblikovanje ponašanja i osobina ličnosti nezavisan je od kulture. Stoga je svaki dokaz o univerzalnosti osobina važan korak ka prihvatanju individualnih razlika među ljudima.

9.08.2020.

...
Istraživači CBG-a su objavili rad u prestižnom časopisu Aggressive Behavior

U ovom radu je pokazano da se agresija izazvana situacionom provokacijom u potpunosti može objasniti na osnovu sredinskih činilaca, a da genetički faktori ne doprinose objašnjenju ovako indukovane agresije.

29.07.2020.

...
Dobro ili bolje - 14.07.2020.

Milica Veljković u emisiji "Dobro ili bolje" govori o maju, mesecu mentalnog zdravlja, a između ostalog i o istraživanju koje je tokom vanrednog stanja sproveo Centar za bihejvioralnu genetiku. Emisiju možete poslušati ovde

14.07.2020.

Imagining the world to come

Prof. dr Snežana Smederevac predstavljaće Srbiju na online forumu "Imagining the world to come" koji se bavi posledicama pandemije virusa COVID-19. Forum organizuje UNESCO, a više informacija možete saznati na web adresi: https://en.unesco.org/forum

12.06.2020.

...
Prof. dr Bojana Dinić i Selka Sadiković gostovali su u radio emisiji Eureka

Prof. dr Bojana Dinić i Selka Sadiković gostovali su u radio emisiji Eureka na internet radiju RadioAparat gde su pričali o pandemiji virusa COVID-19 i istraživanjima koja se sprovode vezano za ovu temu. Celu emisiju možete poslušati ovde

08.05.2020.

...
Održana online tribina: "Agresija kao osveta i antisocijalni akt: od kojih osobina zavisi, u kojim uslovima se javlja i da li je nasledna?

Prof. dr Bojana Dinić je održala prvu onlajn tribinu Laboratorije za eksperimentalnu psihologiju od početka proglašenja vanrednog stanja. Tema predavanja je bila "Agresija kao osveta i antisocijalni akt: od kojih osobina zavisi, u kojim uslovima se javlja i da li je nasledna?"
Najavu predavanja možete videti ovde.

23.04.2020.

Strah je manji, a porodični odnosi sve bolji

Prof. dr Snežana Smederevac gostovala je na Prvoj televiziji povodom istraživanja o psihološkom reakcijama na izolaciju usled pandemije korona virusa.

22.04.2020.

...
Članak u Glasu Amerike "Istraživanje: Strah i opsednutost koronavirusom opadaju, porodični odnosi sve bolji"

Intervju sa profesoricom Snežanom Smederevac objavljen je u Glasu Amerike, a tema intervjua bili su dosadašnji rezultati istraživanja o psihološkom reakcijama na izolaciju usled pandemije korona virusa. Dodatne rezultate ovog istraživanja možete pogledati na ovoj stranici.

20.04.2020.

...
Istraživanje o psihološkim reakcijama na izolaciju usled pandemije COVID-19

Poštovani,
Centar za bihejvioralnu genetiku vas poziva da učestvujete u istraživanju o psihološkim reakcijama na izolaciju usled pandemije korona virusa. Istraživanje podrazumeva da svakoga dana odgovorite na nekoliko pitanja o vašim osećanjima i reakcijama na zdravstvenu pretnju i izolaciju. Odgovaranje traje 2-3 minuta.
Ako ste spremni da odvojite svoje vreme za pružanje doprinosa naporima naučnika da otkriju najbolje načine za održanje mentalnog zdravlja u ovim uslovima, prijavite se na ovom linku.
Dosadašnje rezultate ovog istraživanja možete pratiti na ovom linku!
Ostanite u kući i čuvajte zdravlje!

22.03.2020.

Zašto su deca sve više agresivna?

Da li je agresija nasledna, kako možemo prepoznati agresiju kod dece, kako se dečaci i devojčice razlikuju u agresiji i šta možemo preduzeti da bi sprečili pojavu agresije neka su od pitanja na koja je odgovorila doc. dr Bojana Dinić u gostovanju na Radio-televiziji Vojvodine.

25.02.2020....
Tekst o prvoj blizanačkoj studiji na sajtu Psihoverzum

Izašao je tekst o blizanačkoj studiji na sajtu psihoverzum pod nazivom "Šta je u genima, a šta nas je snašlo? Prva blizanačka studija u Srbiji".

20.02.2020....
Izašao specijalan broj časopisa Twin Research and Human Genetics u kome je predstavljen naš Registar blizanaca!

Danas je izašao specijalan broj časopisa Twin Research and Human Genetics u kome je predstavljen naš Registar blizanaca, zajedno sa najvećim svetskim registrima. Rezime članka može se videti ovde, a pregled specijalnog broja na https://www.cambridge.org/core/journals/twin-research-and-human-genetics. Ako ste blizanac ili imate decu blizance, a želite da budete deo svetske nauke, prijavite se u naš registar preko sledećeg linka!

26.12.2019....
Prof. dr Snežana Smederevac učestvovala je na skupu pod nazivom “Društvene i humanističke nauke u Srbiji”

Prof. dr Snežana Smederevac učestvovala je na skupu pod nazivom “Društvene i humanističke nauke u Srbiji” u organizaciji Srpske akademije nauka i umetnosti i Instituta društvenih nauka. Prof. dr Snežana Smederevac imala je pozivno predavanje na temu “Uslovi za razvoj društveno-humanističkih nauka”. Program skupa možete preuzeti ovde.

03-14.12.2019.Danas je evropski dan nauke!

Doc.dr Bojana Dinić gostovala je na Radio-televiziji Vojvodine povodom evropskog dana nauke.

07.11.2019.Doc. dr Bojana Dinić dobila je prestižnu međunarodnu nagradu za najboljeg mladog istraživača!

Doc. dr Bojana Dinić dobila je prestižnu međunarodnu nagradu za najboljeg mladog istraživača koju dodeljuje Internacionalno društvo za izučavanje individualnih razlika. Tim povodom su prof. dr Snežana Smederevac, prof. dr Jasmina Kodžopeljić i doc. dr Bojana Dinić gostovali na Radio-televiziji Vojvodine.

29.10.2019.

...
Dr Tijana Vujanić Stankov je odbranila doktorsku disertaciju iz oblasti kognitvne neurologije i neuroradiologije

Dr Tijana Vujanić Stankov je odbranila doktorsku disertaciju iz oblasti kognitvne neurologije i neuroradiologije na Medicinskom fakultetu u Novom Sadu pod naslovom "Neuropsihološki korelati mikrostrukturnih promena mozga utvrđenih metodom magnetne rezonance kod obolelih od blagog kognitivnog poremećaja i Alchajmerove bolesti"

24.10.2019.

...
Savremeni trendovi u psihologiji 2019.

U Novom Sadu održan je međunarodni skup Savremeni trendovi u psihologiji na kojem je dr Tijana Vujanić Stankov dobila nagradu za najbolji poster sa radom na temu "Procena depresivnosti kod blagog kognitivnog poremećaja i Alchajmerove bolesti".

24-27.10.2019.

...
"Natural born killers": istina ili mit? Interakcija gena i sredine na agresivno ponašanje."

Doc. dr Bojana Dinić održala je predavanje u istraživačkoj stanici Petnica na temu: "Natural born killers": istina ili mit? Interakcija gena i sredine na agresivno ponašanje." Na predavanju je Bojana prezentovala i rezultate o efektima naslednih i sredinskih činilaca na različite mere agresivnog ponašanja (dobijene samoprocenom i eksperimentalnom indukcijom agresije).

19.10.2019.

...
Međunarodni skup Dani primenjene psihologije

U Nišu je održan međunarodni skup Dani primenjene psihologije na kojem je prof. dr Snežana Smederevac održala plenarno predavanje na temu "Open science as a framework for psychological research"

Simpozijum na ovom skupu na temu situacija, životnih događaja i osobina ličnosti, voditelj: Petar Čolović

Oljača M. & Čolović, P. (2019). Opisi situacija: otvorena pitanja, doslovno

Đurđrević, D. F., Branovački B., & Čolović, P. (2019). Leksički opisi situacija u prirodnom jeziku: istraživanje na srpskom jeziku

Oljača, M., Katić, N., Branovački, B., & Sadiković, S., (2019). Konstrukcija upitnika za sveobuhvatnu procenu životnih događaja (SPŽD)

Oljača, M., & Milošević, M. (2019). Psihometrijska evaluacija srpske adaptacije upitnika za procenu životne istorije (K-SF-42)

27-28.09.2019.

...
Doc. dr Bojana Dinić je osvojila nagradu za najboljeg mladog istraživača

Doc. dr Bojana Dinić je osvojila nagradu za najboljeg mladog istraživača (Young Career Researcher Award) koju dodeljuje Međunarodno društvo za izučavanje individualnih razlika (International Society for Study of Individual Differences - ISSID). Nagrada je dodeljena na ISSID-ovoj konferenciji u Firenci, Italija, pri čemu je Bojana održala plenarno predavanje "The exploration of socially toxic traits and behaviors". Ovo je prvi put da je neko s ovih prostora i Balkana dobio ovu prestižnu nagradu.

29.07.-02.08.2019.

...
Pobednice nagradne igre za blizance preuzele su karte za EXIT festival

01.07.2019.

...
Uspešno je završena peta škola statistike.

21-30.06.2019.

Dan blizanaca 2019.

Održan je drugi Dan blizanaca. Pogledajte kako su o tome izveštavali mediji u zemlji i regionu:

Novosadska TV

Moj Novi Sad

Dnevnik RTS-a

RTV

01.06.2019.

...
Javni čas Centra za bihejvioralnu genetiku

Održan je javni čas na kojem su prezentovani naučni radovi publikovani u specijalnom broju časopisa Primenjena psihologija, posvećenom bihejvioralnoj genetici, objavljenom 15. januara 2019. godine.
Naučne radove koji su prezentovani možete pročitati ovde.

15.05.2019.

...
Četvrta škola statistike je uspešno završena!

Četvrta škola statistike je uspešno završena i ovom prilikom se zahvaljujemo svim polaznicima koji su doprineli dinamičnoj i radnoj atmosferi.

01-10.02.2019.

...
Specijalni broj Primenjene psihologije

Izašao je specijalni broj naučnog časopisa Primenjena psihologija posvećen bihejvioralnoj genetici. Objavljene radove možete pročitati ovde.

15.01.2019.

...
"Don't get mad, get even! Efekti dispozicionih i situacionih činilaca na agresivno ponašanje".

Doc. dr Bojana Dinić je održala naučnu tribinu u okviru Laboratorije za eksperimentalnu psihologiju na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Banja Luci, pod nazivom "Don't get mad, get even! Efekti dispozicionih i situacionih činilaca na agresivno ponašanje". Na predavanju su, između ostalog, predstavljeni i preliminarni rezultati u vezi sa obrascem nasleđivanja agresivnog ponašanja. Više o predavanju možete videti ovde.

16.11.2018.

TEDx Novi Sad: "Geni i sredina"

Na konferenciji TEDx Novi Sad prof. dr Snežana Smederevac održala je predavanje pod nazivom "Geni i sredina"

13.10.2018.

...
Poseta Bilefeldu i projektu TwinLife

Selka Sadiković, Ilija Milovanović i Petar Čolović posetili su Univerzitet u Bilefeldu, odnosno istraživački tim projekta TwinLife, čiji je jedan od rukovodilaca prof. dr Rajner Riman.

28.8.-6.09.2018.

...
Letnja škola statistike

Održana je Letnja škola statistike na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu.

28.8.-6.09.2018.

...
Prvi Dan blizanaca

Održan je prvi Dan blizanaca. Pogledajte kako su o tome izveštavali mediji u zemlji i regionu
·  Radiosarajevo
·  Mojnovisad.com
·  Radio Televizija Vojvodine
·  Novosadska TV
·  Politika
·  AA
·  Dnevnik

28.8.-6.09.2018.

Gostovanje prof. dr Snežane Smederevac na RTV-u

22.06.2018.

...
Okrugli sto u Ogranku SANU u Novom Sadu

U Ogranku SANU u Novom Sadu održan je okrugli sto pod nazivom "BIOMEDICINSKA ISTRAŽIVANjA: NOVINE I TRENDOVI" na kom je prof. dr Snežana Smederevac održala predavanje "Bihejvioralno genetička ispitivanja psiholoških fenomena"

10.05.2018.

...
Ispitano 9 blizanačkih parova na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu.

15.4.–30.05.2018.

...
Sprovedena DNK analiza zigotnosti blizanačkih parova

10.03.2018.

...
Sprovedena DNK analiza zigotnosti blizanačkih parova

Članak u Politici “Isti lik, osobine ni nalik”

04.02.2018.

Gostovanje Bojane Dinić u Beogradskoj hronici na RTS-u

25.01.2018.

...
Intervju sa profesoricom Snežanom Smederevac objavljen u on-line časopisu KULT

25.01.2018

...
Članak u časopisu BrendMagazin "U Novom Sadu nastavljeno istraživanje o blizancima"

29.11.2017.

...
Članak u Novosadskim novinama "Formira se prvi registar blizanaca u Srbiji"

25.10.2012.

...
Gostovanje Snežane Smederevac u Jutarnjem programu na RTS-u

21.06.2012.

...
Ispitivanje parova blizanaca u Beogradu na Institutu za psihologiju

2012.

...
Ispitivanje parova blizanaca u Nišu na Filozofskom fakultetu

21-22.04.2012.

...
Intervju sa Snežanom Smederevac u Psihološkim novinama na temu "Ispitivanje blizanačkih parova"

10.2011.

...
Članak u Blicu "Prave prvi registar blizanaca u Srbiji"

06.07.2011.

...
Članak u Blicu “Ispitivanje novosadskih blizanaca”

28.06.2011.

...
Početak blizanačke studije, ispitan prvi blizanački par - sestre Čortan

06.06.2011.