O otvorenoj nauciOtvorena nauka je pokret koji ima za cilj promovisanje i ostvarivanje slobodnog pristupa naučnom znanju, podacima i rezultatima naučnih istraživanja.

Istraživački tim Centra za bihejvioralnu genetiku posvećen je ideji da znanje i informacije moraju biti dostupni svima.

Relevantne informacije o otvorenom pristupu, otvorenim podacima, preregistraciji istraživanja, otvorenom kodu i mnogim drugima važnim temama nalaze se u prvom priručniku za otvorenu nauku u Srbiji.

Smederevac, S., Pajić, D., Radovanović, S., Ghilezan, S., Čolović, P. i Milosavljević, B. (2020). Otvorena nauka – praksa i perspektive. Novi Sad: Univerzitet u Novom Sadu
xyzzz
Nacionalni portal otvorene nauke

Nacionalni portal otvorene nauke predstavlja centralnu platformu za pružanje informacija o otvorenoj nauci u Srbiji. Na portalu se mogu pronaći nacionalne i institucionalne politike, institucionalni repozitorijumi naučnih radova, informacije o otvorenim podacima itd.


xyzzz
Repozitorijum Univerziteta u Novom Sadu

Repozitorijum Univerziteta u Novom Sadu je u razvoju i trenutno omogućuje pristup istraživačkim profilima svih nastavnika i saradnika, na kojima se nalaze informacije o njihovim publikacijama. Nastavnici i saradnici se ohrabruju da sve rezultate svojih radova postave u otvoreni pristup, kako bi se omogućila vidljivost, transparentnost i adekvatna diseminacija.


xyzzz
BEOPEN– Boosting engagement of Serbian universities in Open Science

BEOPEN projekat je omogućio uvođenje osnovnih principa otvorene nauke u naučnoistraživačke organizacije u Srbiji. Svi državni univerziteti u Srbiji, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, uz pomoć istraživača s Goldsmits univerziteta u Londonu, Univerziteta u Lajdenu, Univerziteta u Udinama i Nacionalnog politehničkog univerziteta u Atini, zajedničkim naporima su doprineli usvajanju nacionalne Platforme za otvorenu nauku, institucionalnih politika otvorene nauke, kreiranju otvorenih repozitorijuma naučnih publikacija na svim državnim univerzitetima.