Vesti

Prof. dr Snežana Smederevac je na IV Danima otvorene nauke u Srbiji učestvovala u diskusiji o izazovima otvorene nauke u zemljama Zapadnog Balkana.

Link

Prof. dr Bojana Dinić je održala plenarno predavanje "Rasvjetljavanje mračnih crta ličnosti" na IX. znanstveno-stručnom skupu "Osnaživanje potencijala za preventivne aktivnosti u zajednici" koji organizuje Odsjek za psihologiju, Filozofski fakultet u Osijeku. U okviru ovog predavanja je predstavila i GENIUS projekat i rezultate o naslednosti nekih mračnih crta poput psihopatije.

Link


Prof. dr Snežana Smederevac je u okviru skupa "Nauka: stanje i perspektive" u okviru drugog cklusa "Strateški pravci razvoja Srbije u XXI veku" u organizaciji Srpske akademije nauke i umetnosti, imala izlaganje na temu "Otvorena nauka kao nova naučna realnost" u okviru simpozijuma "Strategije za budućnost!

Link

Istraživač-saradnica Selka Sadiković je u okviru EuroScience Open Forum (ESOF) u Norveškoj predstavila dva projekta građanske nauke koji se sprovode u okviru STAR Centra kao primere dobre prakse. Prvi projekat se odnosio na emocionalne reakcije građana tokom uvedenog oplicijskog časa usled proglašenja COVID-19 pandemije. Drugi projekat se odnosi na seriju vebinara za naučnike volontere u vezi sa bihejvioralnom genetikom i blizanačkom i porodičnom studijom.

Youtube

Prof. dr Bojana Dinić je gostovala u jutarnjoj emisiji “Jutro” na Prvoj srpskoj televiziji i predstavila GENIUS projekat, STAR Registar blizanaca i dosadašnje rezultate prve blizanačke studije u Srbiji.

Youtube

Prof. dr Dušanka Mitrović je gostovala u emisiji "Razglednice" na RTV-u i predstavila STAR Registar blizanaca


Ekipa RTS Nauka nam je došla u goste na Medicinski fakultet i Filozofski fakultet u Novom Sadu da snimi emisiju o GENIUS projektu

Doc. dr Ilija Milovanović je dao intervju za „Dnevnik“ i predstavio dobiti od učešća u blizanačkoj studiji.Dnevnik


Prof. dr Snežana Smederevac je za Radio Beograd 1 govorila o aktivnostims STAR Centra i GENIUS projekta

RTS


RTS

Prof. dr Bojana Dinić dala je intervju za „Danas“ i objasnila kako blizanci mogu da se prijave u STAR Registra blizanaca i šta time dobijaju.

Intervju možete pročitati ovde OVDE

Doc. dr Ilija Milovanović i asist. msr Aleksandra Milutinović su sa australijskom publikom podelili zanimljivosti o blizancima i predstavili GENIUS projekat.

Link

Prof. dr Bojana Dinić i asist. msr Aleksandra Milutinović su gostovale u jutarnjoj emisiji “Uranak” na K1 televiziji i predstavile dosadašnja saznanja o uticaju naslednih i sredinskih faktora na različite psihološke i medicinske fenomene i govorile o nekim aspektima odgajanja blizanaca.

Youtube

U Rektoratu Univerziteta u Novom Sadu 11. juna je obeležen Dan blizanaca u Srbiji. Hvala svim blizancima, bliznakinjama i roditeljima blizanaca koji su se sa nama radovali, smejali i učili.


O događaju:
Youtube - Novosadska televizija
N1 - Obeležen dan blizanaca, mama poručuje – nije teško kao što se čini
AA - Dan blizanaca u Srbiji: Kako blizanci mogu biti jedinstvene osobe
Moj Novi Sad - U Novom Sadu obeležen Dan blizanaca
Luftika - Bili smo na skupu blizanaca u NS, čuli neverovatne priče i puno naučili (FOTO)

Najava događaja:
Youtube - TV Kanal 9
021
Moj Novi Sad
Luftika
NS Reporter
Gradske info
Blic

Centar za bihejvioralna istraživanja u psihologiji – STAR, Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, poziva blizance, roditelјe blizanaca i sve zainteresovane građane da 11. juna u 11 časova u Rektoratu Univerziteta u Novom Sadu (Dr Zorana Đinđića 1) zajedno obeležimo Dan blizanaca.

Dan blizanaca se obeležava širom sveta skupovima, druženjem i zabavom, a mi ćemo ove godine iskoristiti priliku da Vam predstavimo STAR Registar blizanaca u koji je do sada upisano već preko 2000 blizanaca. Upoznaćemo Vas s našim aktivnostima i planovima, a blizanački parovi moći će da preuzmu svoje sertifikate o zigotnosti.

Pored toga, za roditelјe smo pripremili izlaganje na temu “Kako da pomognete svojim blizancima da budu jedinstvene osobe?”, dok će za najmlađe blizance biti dostupni animatori i kreativni kutak za zabavu koji će voditi studenti psihologije.

Biće to sjajna prilika da se čuje i nauči mnogo toga zanimlјivog, da se svi zajedno dobro upoznamo, da razmenimo iskustva i ideje, da se zabavimo i stvaramo uspomene, te obeležimo ovaj poseban dan za blizance.

Pridružite nam se!

Agendu događaja možete preuzeti OVDE


Doc. dr Ilija Milovanović je gostovao u radio emisiji RTV-a “Među svetovima svet” i govorio o psihologiji blizanaca – po kojim psihološkim karakteristikama se razlikuju jednojajčani od dvojajčanih blizanaca?; da li postoji posebna emotivna veza između blizanaca u odnosu na tipične siblinge?; po čemu se razlikuju blizanci od bliznakinja?

RTS


Tekst o psihologiji blizanaca je izašao i na portalu 021

021

Prof. dr Snežana Smederevac, prof. dr Bojana Dinić i msr Selka Sadiković su gostovale u radio emisiji “Eureka” na Radio Aparatu i predstavile GENIUS projekat, blizanačku studiju i ciklus volonterske nauke u sklopu GENIUS projekta. MixCloud

O GENIUS projektu od sada možete saznati i na sajtu Filozofskog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu, na sajtu Medicinskog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu, i na sajtu Instituta za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo Univerziteta u Beogradu


RTS
Youtube - Novosadska televizija
Blic
Gradske info


Pozivamo Vas na događaj posvećen predstavljanju projekta GENIUS.
Agendu događaja možete preuzeti OVDE

Prof. dr Snežana Smederevac predstavila je GENIUS projekat na okruglom stolu na međunarodnom naučnom skupu Empirijska istraživanja u psihologiji EIP-2022 koji je održan onlajn od 1, do 3. aprila 2022. god. Više na: http://empirijskaistrazivanja.org

Prof. dr Bojana Dinić održala je onlajn FMKlab tribinu na Fakultetu za medije i komunikacije pod nazivom “An eye for an eye! Dispozicioni i situacioni činioci agresije“ 3. marta 2022. u 19h. U okviru predavanja je izložila, između ostalog, i rezultate prve u svetu eksperimentalne blizanačke studije agresivnog ponašanja.

Istraživači GENIUS projekta su objavili rad “Quantitative behavioral genetic and molecular genetic foundations of the approach and avoidance strategies” u vrhunskom međunarodnom časopisu Current Psychology.